14 Kasım 2013 Perşembe

İş Analizi

İş analizi, işlerin içeriklerinin çözümlenmesi yoluyla işin yapılması sırasında rol alan tüm etkenlerin belirlenmesi biçiminde tanımlanabilir. 
Böylece her iş için yapılan bu analiz sonucunda işlerin gerçekleştirilmesi için gereken özellikler de belirlenir. 
İşin ne olduğu, ne gibi davranışlar ve eylemler gerektirdiği bilinirse bu davranış ve eylemlere uygun kişiler alınır ki bu da iş ile bu işi gerçekleştirecek birey arasında uyumu sağlar. 
Dolayısıyla işin dikkatli bir biçimde küçük parçalara ayrılarak somut davranışlar düzeyinde analiz edilmesi önemlidir. 
İşletmelerdeki iş analizi faaliyetleri, işlerin içerdiği görev, sorumluluk ve çalışma koşullarını belirlemeye yönelik çabalardan oluşur.
Bu çalışmalarda ayrıca işleri yapacak olan kişilerde bulunması gereken bilgi, beceri ve yetenekler de belirlenmeye çalışılır. 
İş analizi sürecinde işlere ilişkin veriler çeşitli yöntemlerle sağlanır. 
Bu veriler genel olarak işlerin içerdiği görevlerin nasıl yapıldığını, kullanılan araç, gereç, malzeme ve teçhizatı, çalışma koşullarının özelliklerini ve işlerin diğer işlerle olan ilişkilerini kapsar. 
Toplanan veriler daha sonra belirli formatlar çerçevesinde düzenlenerek iş tanımları ve iş gerekleri adı altında çeşitli örgütsel faaliyetlerde kullanılırlar. 
Genel olarak iş analizleri iki yaklaşımla incelenebilir. 
Bunlardan birincisi iş analizlerini İKY açısından ele alır. 
Bu tür iş analizleri işletmelerde insan kaynakları planlama, ücret-maaş yönetimi, eğitim vb. konularda İKY’ne veri sağlayacak nitelikte hazırlanmıştır. 
İkinci yaklaşım ise, iş analizi kavramını daha geniş olarak tanımlar ve bu kavramın kapsamına Endüstri Mühendisleri tarafından işlere ilişkin yapılan bir takım niceleyici çalışmaları da ekler. 


Bu çalışmalara örnek olarak iş basitleştirme, zaman-hareket etütleri, yöntem geliştirme, iş ölçümü gibi faaliyetleri verebiliriz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder